Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Κοινή διαπίστωση και ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης του Οκτώμβρη αποτελούν οι εξής δύο παραδοχές:
  • Το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που πήρε, όχι μόνο σαν Νέα Δημοκρατία, αλλά μία κυβερνώσα παράταξη αποδεικνύει το βαθμό απελπισίας στον οποίο είχε φτάσει η ελληνική κοινωνία, αλλά και την παταγώδη αποτυχία μιας συγκεκριμένης πολιτικής των τελευταίων χρόνων. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα συνεχόμενα σκάνδαλα με συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, αντιλαμβανόμαστε την αιτία και αυτού του ποσοστού, αλλά και την τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης του συνόλου της κοινωνίας προς τους πολιτικούς θεσμούς.
  • Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο ποσοστό που απέσπασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έχει σαν αποτέλεσμα και αυτή τη μεγάλη και εντυπωσιακή διαφορά, οφείλεται ακριβώς στο ντόμινο εξελίξεων που προκύπτουν από την παραπάνω ερμηνεία. Όταν η κοινωνία και οι πολίτες φτάνουν σε ένα τέλμα οικονομικής, κοινωνικής αλλά και θεσμικής κατάστασης, τότε η διαφορετική πρόταση και η εναλλακτική πολιτική κατεύθυνση έχει πολύ μεγαλύτερο κοινό έτοιμο να την αποδεχτεί.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ακριβώς αυτήν την εναλλακτική πολιτική παρουσίασε, μιλώντας για Πράσινη Ανάπτυξη, δίκαιο φορολογικό σύστημα, προστασία των χαμηλών εισοδημάτων. Και ακριβώς σε αυτό πίστεψαν οι πολίτες κα αυτό αναμένουν άμεσα.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 160 Βουλευτών δίνει στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τη δυνατότητα να κάνει πράξη άμεσα όλα όσα δήλωσε.
Είναι βέβαιο ότι μία κοινωνία και ένα κράτος δεν μπορεί να ορθοποδήσει οικονομικά μέσα σε 100 μέρες, αλλά μπορεί να δείξει η Πολιτεία ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει την πολιτική βούληση να χαράξει νεωτερικές τομές που είναι χρήσιμες και αναγκαίες και ας χρειαστεί να έρθει και σε σύγκρουση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ακριβώς μετά από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι τα χέρια του Πρωθυπουργού είναι λυμένα στο να πάρει τις πρώτες μέρες όλες τις ‘δύσκολες’ αποφάσεις. Η κοινωνία αυτές τις αποφάσεις θα τις εκτιμήσει και θα τις αποδεχτεί εφόσον καταλήγουν και ενισχύουν το κοινό καλό, γιατί ακριβώς σήμερα αντιλαμβάνεται τη δύσκολη συγκυρία και την  αναγκαιότητα αυτών των επιλογών.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έδωσε μία μάχη ενωμένο και την κέρδισε. Η μάχη αυτή δεν ήταν μόνο για το ίδιο το Κίνημα, ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ο οποίος στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου βλέπει την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Αυτήν την ελπίδα πρέπει να την ενισχύσουμε και όχι να τη διαψεύσουμε.

ΕΥΡΙΒΙΑΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου